Werkt 70:20:10 ook voor mij?

Sinds mijn start als zelfstandig ondernemer heb ik dingen moeten doen die ik niet eerder heb gedaan, zoals een website bouwen en inkopen boeken. Binnen organisaties waar ik heb gewerkt, was er altijd wel een collega die deze taken op zich nam. In eerdere KennisWaeijers schreef ik dat leren in organisaties vooral plaats vindt tijdens het werk en door het werk. Tijd om dit principe op mijzelf toe te passen. In deze KennisWaeijer deel ik mijn recente ervaringen met 70:20:10.

Wat is 70:20:10 ook al weer?

Leren vindt voor het grootste deel plaats tijdens en door het werk. Charles Jennings duidt dit aan met 70:20:10. 70% van het leren vindt plaats door te werken, 20% door samen te werken en 10% door formeel leren, bijvoorbeeld in een training. Deze verhoudingen zijn natuurlijk niet heilig en afhankelijk van de situatie (zie ook de blog van Wilfred Rubens), maar ze geven wel aan waar de nadruk ligt.

In mijn praktijk

Een voorbeeld: de bouw van mijn website.

Standaard reflex: de 10

Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie heb gezocht naar een opleiding WordPress. Ik dacht: dan leer ik het programma kennen en na afloop is mijn website klaar. Niet dus. Een standaard opleiding met een standaard programma op een standaard tijdstip bood geen uitkomst; te laat met een inhoud die niet op mijn behoefte aansloot.

Dus heb ik – ook heel traditioneel – een boek gekocht: Een website maken voor uw eigen bedrijf van Studio Visual Steps. Heel toepasselijk dus. Met een aanpak die bij mij past: veel plaatjes met tekstaanwijzingen en pijltjes. Weliswaar geschreven voor Windows, maar goed bruikbaar voor Apple.

70

Vervolgens ben ik gewoon gaan bouwen, de aanwijzingen uit het boek volgend: een template kopen, vullen, resultaat bekijken, weer anders doen, zoeken naar hoe je kolommen maakt met HTML, iconen kopen, plaatjes maken, bestanden uploaden, pagina’s verknoeien en weer opnieuw beginnen. Met behulp van richtlijnen, handleidingen en voorbeelden en vooral veel oefenen, aanpassen, corrigeren en opnieuw bekijken. Heel ’70’.

20

Tegelijkertijd heb ik heel goed over mijn boodschap nagedacht en er met diverse mensen over gesproken. Teksten gemaakt, aangepast, laten lezen, besproken, weer aangepast, nog een keer … etc. Want je kan wel weten wat je wil schrijven, een ander moet het ook willen lezen. Heel veel ’20’ dus – leren door samen te werken. En dat werkte als een speer.

Dus …

Werkt 70:20:10 dus voor mij? Ja. Door gewoon aan het werk te gaan en de tools te zoeken die ik op dat moment nodig had, heb ik mijzelf nieuwe kennis en vaardigheden eigen gemaakt. Ik alles zelf heb uitgezocht en uitgeprobeerd waardoor ik nu mijn website kan onderhouden en kan aanpassen wanneer ik dat wil. Bovendien heeft de samenwerking ertoe geleid dat de inhoud van mijn site veel beter is geworden dan ik alleen voor elkaar had kunnen gekregen. Al met al een resultaat waar ik trots op ben.

One comment on “Werkt 70:20:10 ook voor mij?

 1. Luc

  Hi Mark,

  Leuk artikel. Goed te lezen.

  Zeg ik iets geks als ik het boek in de 10 stop. Daar zit immers de gestructureerde geregisseerde informatie.
  Deze heeft je de bases geleerd (techniek)

  De 20 samenwerken heb je heel knap. Het leerde je de juiste woorden en indelingen te vinden ( inhoud)

  Maar de website uiteindelijk bouwen kwam volgens mij nagenoeg geheel uit jezelf. Zoeken, vinden, passen, meten, ontdekken en dat in een stijl van voortdurend verbeteren. (Reflectie/pedagogie)

  Waarom staat er niet 10-20-70 als volgorde die bij jou past?

  Groet,
  Luc

MarkvandeWeijer_KennisWaeijer_kop_def-gr
Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal profiteren van het delen van kennis. Daarom wil ook ik mijn kennis en ervaring op het snijvlak van kennisoverdracht, financiële en zakelijke dienstverlening en innovatie graag met u delen.

Nieuwsgierig?